Китай осъди днес намесата на САЩ във вътрешните му работи в отговор на продължаващото посещение на няколко американски конгресмени в Тайван, предаде Франс прес.

Делегацията е водена от републиканеца Майк Галахър, председател на комисията на Камарата на представителите за Китайската комунистическа партия. Тя включва общо петима конгресмени.

Те се срещнаха с тайванския президент Цай Ингвен и с вицепрезидента Уилям Лай, който спечели президентските избори миналия месец и ще встъпи в длъжност през май.

"Китай винаги е бил твърдо против всякаква форма на официален обмен между САЩ и тайванските власти", заяви на редовна пресконференция говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин.

Тя напомни, че Пекин "категорично се противопоставя на всякаква намеса на САЩ в делата на Тайван, по какъвто и да било начин и под какъвто и да било претекст".

След пристигането си в Тайван Майк Галахър заяви днес, че подкрепата на Конгреса на САЩ за самоуправляващия се остров е "нарастваща и изключително силна".

"Призоваваме САЩ да признаят изключителната сложност и деликатност на тайванския въпрос" и "да спрат да изпращат послания (за подкрепа) на силите, борещи се за независимост на Тайван", призова Мао Нин.

 Съединените щати официално признават комунистическото правителство в Пекин ("Китайската народна република"), а не Тайван ("Република Китай"), но са най-важният съюзник и доставчик на оръжие на острова.

Китайската народна република смята Тайван за своя провинция, отцепила се след края на гражданската война в Китай през 1949 г., посоча АФП.

Последвайте канала на

Тайван

Китай и САЩ