Слушай новината

Вашингтон изрази днес дълбокото си безпокойство от присъдата срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, която го лишава от политически права, предаде Франс прес.

Вчера Имамоглу бе осъден на 2 години, 7 месеца и 15 дни затвор по обвинение за обида, нанесена на членове на турската избирателна комисия. Освен това с присъдата му бе наложена и забрана за политическа дейност.

"Съединените щати са дълбоко обезпокоени и разочаровани от присъдата на турското правосъдие срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, по силата на която той бе осъден на две години и седем месеца затвор и му бе наложена забрана за политическа дейност", заяви говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс.

"Призоваваме правителството да прекрати наказателни преследвания за "обида" и да спазва правата и свободите на турските граждани, като гарантира наличието на климат, благоприятен за воденето на обществен дебат", се казва още в изявлението на Прайс.

Осъдиха опонент на Реджеп Ердоган за обида на официални лица

Десетки хиляди хора се събраха днес на демонстрация в Истанбул, в която взеха участие всичките лидери на турската опозиция и която бе организира в подкрепа на Имамоглу, който ще обжалва присъдата.

52-годишният Имамоглу се ползва с голяма популярност в Турция и е спряган за потенциален съперник на действащия президент Реджеп Ердоган на президентските избори, които се очаква да бъдат произведени през юни догодина, отбелязва БТА.      

САЩ

присъда

Екрем Имамоглу

Нед Прайс