Слушай новината

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви днес, че би бил "отворен" за доставка на оръжейни системи с по-голям обсег на Украйна, ако Русия продължи да атакува цивилни райони, съобщи БТА.

Всичко по темата:

Руската инвазия в Украйна 8549

В изказването си пред парламента Уолъс бе запитан от бившия премиер Борис Джонсън, гласовит привърженик на Украйна, относно евентуална доставка на ракетни системи с по-голям обсег на действие за Киев, с които да бъдат унищожавани или повреждани площадки за изстрелване на дронове.

"Непрекъснато преглеждам оръжейните системи, които бихме могли да предоставим", заяви Уолъс пред парламента.

Зеленски призова Г-7 да помогнат на Украйна с 2 млрд. куб. м газ и оръжие, включително далекобойно

"Ние също така разполагаме с потенциални оръжейни системи, които са с по-голям обсег на действие и ако руснаците продължат да взимат на прицел цивилни райони и да се опитват да нарушават Женевските конвенции, тогава аз ще бъда готов да обмисля какво ще правим по-нататък", каза той.

Украйна обвинява Русия, че използва дронове "камикадзе", за да поразява енергийна инфраструктура и други цели.

Великобритания е поела ангажимент за подкрепа на Украйна в размер на 3,8 млрд. паунда от февруари тази година, включително доставка на оръжия, военно обучение и хуманитарна помощ.

Риши Сунак посети Киев при едно от първите си посещения в чужбина, след като стана британски премиер през октомври, с надеждата да затвърди обещанието на Джонсън, че британската подкрепа за Украйна ще бъде непоклатима, независимо кой е премиер на страната.

Руската инвазия в Украйна

Великобритания

оръжие за Украйна

голям обсег