Слушай новината

"Вярвам, че Европа не възприема българите като втора категория граждани на ЕС. Новината от днес е разочароваща за всички българи. Ние изпълнихме всички критерии за влизане в Шенген. От 2011 година не сме направили напредък в насока върховенство на правото на страната. Трябва да приемем аргументите на две от държавите членки на ЕС, които се отнасят недоверчиво към нас и нямат доверие да ни дадат ключа от дома си", каза депутатът от "Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Милен Матеев в студиото на "Денят ON AIR".

При положение, че са убедени, че в България не се предприемат мерки срещу корупцията, държавата трябва да направи усилия, за да спечелим доверието им, смята Матеев, като допълни, че за опазването на външната граница на ЕС, може да се разчита на Европа.

"Имаме договорености със силите на "Фронтекс" за охрана на границата. Можем да искаме всякакви технически и други средства за защита на границата на ЕС, но за вътрешните дела, трябва ние сами да си свършим работата", поясни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Външният министър: Нищо не е свършило, ще продължим да се борим за Шенген

Той коментира и думите на нидерландския премиер Марк Рюте за минаването през българската граница и журналистическите материали по темата.

"Репортажите не са случайни. Знаем как се преминава българската граница. Знаем, че съоръжението, което трябва да спира мигрантския поток, не си изпълнява функциите. Независимо, че правителството "Петков" се опита да отпусне средства за ремонт на тази ограда, нещата не опират до изграждане на ново съоръжение. Изграденото не отговаря на изискванията", каза Матеев.

Гостът подчерта, че не само техническите изисквания са решаващи да станем част от Шенген.

"Имахме голям шанс да ни приемат в Шенген, особено ако не беше свалено реформаторското правителство на Кирил Петков. По друг начин изглеждаше България с правителство на Кирил Петков, отколкото изглежда сега", заяви депутатът.

Той коментира и обвиненията на президента Румен Радев към "Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

"Приех емоционално думите му, засегнах се. Знам как аз и колегите ми сме работили в парламента. Не мисля, че има повод да бъдем наречени по този начин. Използването на такива изрази от държавния глава е изключително ниско. Трябва да опровергая, че сме проект на президента", коментира депутатът от "Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

Продължаваме промяната

Шенген

милен матеев